KV Baramulla Library

Icon

Library Media Centre

Buddhism and Buddha & The Vedas and Purans

1. Buddha was born at:
A. Pataliputra
B. Ujain
C. Rajgriha
D. Lumbini

Ans : D. Lumbini

2. Gautama Buddha attained Parinirvana at:
A. Lumbini
B. Vaishali
C. Sarnath
D. Kushinagar

Ans : D. Kushinagar

3. Which State is called the Cradle of Budhism?
A. Sikkim
B. Bihar
C. UP
D. MP

Ans : B. Bihar

4. Gautam Budha first preached his sermon at:
A. Lumbini
B. Prayag
C. Sarnath
D. Gaya

Ans : C. Sarnath

5. The one that can be called a Buddhist scripture is the:
A. Vedas
B. Aranyakas
C. Upanishads
D. Tripitakas

Ans : D. Tripitakas
6. The first discourse of Buddha at Der Parkin Sarnath is called:
A. Mahabhiniskraman
B. Mahaparinirvana
C. Mahamastakabhisheka
D. Dharmachakra Pravartana

Ans : D. Dharmachakra Pravartana

1. The oldest among the Vedas is the:
A. Sama Veda
B. Atharva Veda
C. Rig Veda
D. Yajur Veda
Ans. Rig Veda

2. The Rig Veda is a book on:

A. sacrificial prayers
B. praise of gods
C. mysticism and philosophy
D. political, social, and religious life of the people of vedic age

Ans: political, social, and religious life of the people of vedic age

3. Which one of the following contains the Gayatri Mantra?
A. Rig Veda
B. Yajur Veda
C. Upanishad
D. Aranyakas

Ans. Rig Veda

4. In the Rigveda one finds:

A. hymnsin praise of the gods
B. rituals to be practised by people
C. list of yagnas to be performed
D. all the above

Ans. hymnsin praise of the gods

5. The important divinities mentioned in the Rigveda are:
A. Indra, Aditi, Rudra
B. Agni, Siva, Vishnu
C. Prajapati, Varuna, Vishnu
D. Indra, Agni, Varuna

Ans.  Indra, Agni, Varuna

6. The Prose explanations of the Vedas were known as the:
A. Brahmanas
B. Samhitas
C. Aranyakas
D. Upanishads

Ans. Brahmanas

7. The poetical portion of the Vedas is known as:
A. Brahmana
B. Samhita
C. Aranyaka
D. Upanishada

Ans. Samhita

8. The Vedangas were _____ in number.
A. six
B. four
C. eight
D. ten

Ans. six

9. Which one of the following does not constitute part of the Veda?
A. Nirukta
B. Upanishad
C. Brahmana
D. Samhita

Ans. Nirukta

10. The Puranas are:
A. 4 in number
B. 7 in number
C. 10 in number
D. 18 in number

Ans. 18 in number

Advertisements

Filed under: General Knowledge, , , ,

RSS Article of The Week

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Books News,Rviews and Authors Interviews

  • Over and Out by Henry Blofeld – digested read
    ‘In the commentary box were several cases of vintage claret – we were squiffy for the entire five days. At a guess, Australia won by an innings and 112 runs’My dear old things, how awfully kind of you to join us as a pigeon circles overhead and three red buses make their way down the Harleyford Road. What’s that? Oh, I’m most terribly sorry, we’re not at the […]
  • The 20 best food books of 2017
    From Ottolenghi’s cakes to Locatelli’s home cooking, here, in no particular order, are Observer Food Monthly’s picks of the yearPhaidon, £29.95 Continue reading...
  • Han Kang: ‘I was looking for answers to fundamental questions, then I realised so is every writer’
    The South Korean novelist on the death of her sister, the transformative power of writing – and how migraines helpedHan Kang is a South Korean writer whose novels in translation include Human Acts and The Vegetarian – for which she won the 2016 International Man Booker prize. Her latest work, The White Book, is a moving autobiographical meditation on loss an […]
  • Beneath Another Sky by Norman Davies – review
    This footloose historian’s journey across the planet is gripping, gruelling – and a great read“Travelling,” historian Norman Davies writes near the end of this enthralling book, “had allowed me to think freely about the subject I have spent most of my life studying.” From the journeys described in these pages he has confected a fragrant stew of history, lite […]
  • Carrington’s Letters, edited by Anne Chisholm review – life, love and the Bloomsbury group
    Dora Carrington’s observations of the Bloomsbury set via her obsessive admiration for Lytton Strachey are revealing but exhaustingDora Carrington was the star of her year at the Slade School of Art. But her life’s work was, in the end, not her painting; it was Lytton Strachey, the writer to whom, in spite of his homosexuality, she almost certainly lost her v […]

Periodicals Articles Alert

Bachhon ko Nishulk Aur Anivaarya Shiksha Ka adhikaar Adhiniyam 2009, Pratiyogita Darpan,May2010,P.1823-1825 ; E-Kachara Prabandhan: Ek Chunauti Aur Upaye, Pratiyogita Darpan,May2010,P.1832-1834; Vitamin Truths & lies,Reader Digest,May2010,P.52-56; Surface Area and Volume, Education Trend,May210,P.65 ; Metals and Non Metals, Education Trend,May210,P.77; The rise of Nationalism in Europe, Education Trend,May210,P.91; Linear Equations in two variables, Education Today,May2010,P.5-15,Federalism, Sectors of Indian Economy and Water Resources Education Today,May2010,P.16-29 ; Acids, Bases and Salts, Education Today,May2010,P.30; Prehistoric Creatures,Tell Me Why,May2010; Disappearing Herbs,Out Look,May24,2010,P.56

Periodicals Arrival in the Library