KV Baramulla Library

Icon

Library Media Centre

Buddhism and Buddha & The Vedas and Purans

1. Buddha was born at:
A. Pataliputra
B. Ujain
C. Rajgriha
D. Lumbini

Ans : D. Lumbini

2. Gautama Buddha attained Parinirvana at:
A. Lumbini
B. Vaishali
C. Sarnath
D. Kushinagar

Ans : D. Kushinagar

3. Which State is called the Cradle of Budhism?
A. Sikkim
B. Bihar
C. UP
D. MP

Ans : B. Bihar

4. Gautam Budha first preached his sermon at:
A. Lumbini
B. Prayag
C. Sarnath
D. Gaya

Ans : C. Sarnath

5. The one that can be called a Buddhist scripture is the:
A. Vedas
B. Aranyakas
C. Upanishads
D. Tripitakas

Ans : D. Tripitakas
6. The first discourse of Buddha at Der Parkin Sarnath is called:
A. Mahabhiniskraman
B. Mahaparinirvana
C. Mahamastakabhisheka
D. Dharmachakra Pravartana

Ans : D. Dharmachakra Pravartana

1. The oldest among the Vedas is the:
A. Sama Veda
B. Atharva Veda
C. Rig Veda
D. Yajur Veda
Ans. Rig Veda

2. The Rig Veda is a book on:

A. sacrificial prayers
B. praise of gods
C. mysticism and philosophy
D. political, social, and religious life of the people of vedic age

Ans: political, social, and religious life of the people of vedic age

3. Which one of the following contains the Gayatri Mantra?
A. Rig Veda
B. Yajur Veda
C. Upanishad
D. Aranyakas

Ans. Rig Veda

4. In the Rigveda one finds:

A. hymnsin praise of the gods
B. rituals to be practised by people
C. list of yagnas to be performed
D. all the above

Ans. hymnsin praise of the gods

5. The important divinities mentioned in the Rigveda are:
A. Indra, Aditi, Rudra
B. Agni, Siva, Vishnu
C. Prajapati, Varuna, Vishnu
D. Indra, Agni, Varuna

Ans.  Indra, Agni, Varuna

6. The Prose explanations of the Vedas were known as the:
A. Brahmanas
B. Samhitas
C. Aranyakas
D. Upanishads

Ans. Brahmanas

7. The poetical portion of the Vedas is known as:
A. Brahmana
B. Samhita
C. Aranyaka
D. Upanishada

Ans. Samhita

8. The Vedangas were _____ in number.
A. six
B. four
C. eight
D. ten

Ans. six

9. Which one of the following does not constitute part of the Veda?
A. Nirukta
B. Upanishad
C. Brahmana
D. Samhita

Ans. Nirukta

10. The Puranas are:
A. 4 in number
B. 7 in number
C. 10 in number
D. 18 in number

Ans. 18 in number

Advertisements

Filed under: General Knowledge, , , ,

RSS Article of The Week

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Books News,Rviews and Authors Interviews

  • From Catullus to Dylan Thomas: the top 10 elegies
    They date back to ancient times and remain a strong current in modern poetry. Here are some of the best Elegy, an individual response to the death of a person or a group, began in Greece and Rome as a particular metrical form. But elegies are among the greatest poems in every language, whatever their form. Traditionally, they mirror three elements of mournin […]
  • Arthur C Clarke award goes to 'classic' novel exploring the limits of pregnancy
    Anne Charnock’s novel Dreams Before the Start of Time, which focuses on changing reproductive science, hailed as ‘rich but unshowy’ by judgesA novel set in a world where infertility has been eradicated and artificial wombs have become the preferred method of gestation has won this year’s Arthur C Clarke award for science fiction.Beginning in London in 2034, […]
  • Is Donald Trump Putin’s ‘poodle’, or a different kind of political animal?
    The US president is only the latest in a long line of politicians accused of being a lap dogThis week Donald Trump initially said he believed Vladimir Putin’s “strong” denial of interfering in the US election at their summit. Critics responded by saying he was now just “Putin’s poodle”. This seems to get the hairstyle wrong, but what’s so bad about poodles a […]
  • From Gareth Southgate to Michael Jackson: the fastest cash-in books
    Southgate’s redemptive World Cup performance has publishers chasing a time-honoured goal: getting a hot topic on to shelves while it’s still warm. But can anyone beat the Jackson biography written in 48 hours?Not content with winning the hearts of a nation, or transforming the humble waistcoat into the coolest thing that’s ever come out of M&S, England’s […]
  • A Terrible Country by Keith Gessen review – perceptive portrait of Russia
    Astute analysis and goofy prose combine in the story of a young man and his grandmotherThere seems to be an unwritten law of publishing that says books about Russia and the former Soviet Union must have the gloomiest possible titles: The Long Hangover, The Last Man in Russia, Lenin’s Tomb, The Harvest of Sorrow, A People’s Tragedy. Russian writers started it […]

Periodicals Articles Alert

Bachhon ko Nishulk Aur Anivaarya Shiksha Ka adhikaar Adhiniyam 2009, Pratiyogita Darpan,May2010,P.1823-1825 ; E-Kachara Prabandhan: Ek Chunauti Aur Upaye, Pratiyogita Darpan,May2010,P.1832-1834; Vitamin Truths & lies,Reader Digest,May2010,P.52-56; Surface Area and Volume, Education Trend,May210,P.65 ; Metals and Non Metals, Education Trend,May210,P.77; The rise of Nationalism in Europe, Education Trend,May210,P.91; Linear Equations in two variables, Education Today,May2010,P.5-15,Federalism, Sectors of Indian Economy and Water Resources Education Today,May2010,P.16-29 ; Acids, Bases and Salts, Education Today,May2010,P.30; Prehistoric Creatures,Tell Me Why,May2010; Disappearing Herbs,Out Look,May24,2010,P.56

Periodicals Arrival in the Library